Beseda o Josefu Sousedíkovi

Beseda o Josefu Sousedíkovi
01. 11. 2019

Dne 17. 10. 2019 jsme my, žáci 8. A a 8. B, navštívili Obecní knihovnu Nový Hrozenkov, kde na nás čekala paní Zdenka Haplová se svou přednáškou o životě Josefa Sousedíka, tzv. „Moravského Edisona“. Dozvěděli jsme se mnoho informací o jeho životě, ale i o tom, co se dělo po jeho smrti. A my se teď o nějaké zajímavosti podělíme s vámi.

Josef Sousedík se narodil 18. 12. 1894 ve Vsetíně do poměrně chudé a početné rodiny. Už jako školák se zajímal o elektrotechniku a drážní vozidla – lokomotivy. Po válce na podzim roku 1919 otevřel svou vlastní elektrotechnickou živnost, která později prošla mnoha změnami. Kromě toho, že byl milovaný manžel, otec čtyř dětí (jedno bohužel zemřelo v útlém věku) a podnikatel, byl i vynálezcem, vlastencem a také byl dvakrát zvolen jako starosta Vsetína. Za druhé světové války patřil k vedoucím osobnostem protifašistického odboje na Valašsku, což ho bohužel stálo život. Po dovezení k výslechu roku 1944 byl zastřelen. Ke druhému výročí jeho úmrtí byla odhalena pamětní deska, která ale byla po nástupu komunismu odstraněna a Sousedíkova rodina byla pronásledována režimem.

Dnes můžeme ve Vsetíně najít školu, jež je po něm pojmenována Střední odborná škola Josefa Sousedíka ve Vsetíně a na kterou se někteří z nás příští rok budou hlásit. Pokud byste se chtěli o panu Sousedíkovi dozvědět víc, doporučujeme přečíst si knihu Josef Sousedík (ne)zapomenutý vynálezce, továrník, politik a vlastenec nebo navštívit webové stránky Masarykovy veřejné knihovny ve Vsetíně.

Na závěr bychom chtěli moc poděkovat paní Haplové za skvělou přednášku.

Článek napsala Eva Štulerová