Šipkaři hráli nonstop třicet jedna hodin - český rekord!

Šipkaři hráli nonstop třicet jedna hodin -  český rekord!
28. 08. 2018

Netradičně se loučili s prázdninami v Novém Hrozenkově. O víkendu připravili pořadatelé z místního spolku Rozina dětem ve spolupráci s hrozenkovskou školou dobročinnou akci s názvem Rekord pro Jirku. Výtěžek téměř 30 tisíc získá nemocný místní školák.

Benefiční akce přinesla peníze nemocnému chlapci a také nový český rekord.

Podtextem dvoudenního podniku bylo překonání rekordu ve vytrvalostním hraní šipek. Nechyběl doprovodný program.

Dvacet devět tisíc šest set deset korun je celková částka, kterou se podařilo získat pro nemocného jedenáctiletého Jirku z Nového Hrozenkova.

„Dobrovolný příspěvek od návštěvníků činil téměř třináct tisíc. Z našeho spolku šlo tři a půl tisíce, z prodeje bramboráků jeden a půl a od místních myslivců téměř dvanáct tisíc korun z prodeje guláše, který uvařili na vlastní náklady,“ vypočítala Kateřina Ordyniecová, předsedkyně pořádajícího spolku.

Kromě kulturního programu v podobě vystoupení souboru Vranečka, sboru ZŠ Nový Hrozenkov a cimbálovky Malá Kotula, výstavy neuvěřitelných  fotografií noční oblohy Vlastimila Musila lákal návštěvníky na dobročinnou akci také pokus o vytvoření rekordu ve vytrvalostním hraní šipek.

„Začali jsme v sobotu v devět ráno, skončili v neděli deset minut před šestnáctou. Bylo to náročné, zvláště překonat únavu. Každý nachodil kolem terče třicet kilometrů. O body jsme strach neměli, věděli jsme, že potřebný počet naházíme,“ popsal jeden z šipkařů Martin Stix.

Nepříznivé počasí zapříčinilo menší návštěvnost, i tak byli šipkaři spokojení. „Šli jsme do toho s tím, abychom pomohli Jirkovi. A to se myslím podařilo,“ dodal.

Tým ve složení Vlastimil Jašek, Ondřej Běťák, Roman Pinkava, Martin Stix, Oldřich Javůrek, Jan Chrobák, Martin Žárský a Martin Macháček nakonec za necelých jednatřicet hodin naházel 1 111 111 bodů. Hráči několikrát překonali rekord jednotlivce: z původních 799 bodů na 1001.

NOVÝ REKORD STVRDÍ ZASLANÝ CERTIFIKÁT

Vytvoření nového rekordu potvrdil Miroslav Marek z Agentury Dobrý den v Pelhřimově, která české rekordy eviduje.

„V Hrozenkově padl a oficiálně jej zaneseme do české databanky rekordů. Z Pelhřimova poputuje během čtrnácti dnů certifikát a následně se úspěch objeví v dalším vydání České knihy rekordů,“ ujistil Marek.

Atraktivní lámání rekordů v podání šipkařů dopomohlo ke zdárnému průběhu akce, jejímž výsledkem je peněžitá podpora jedenáctiletého Jirky. Tomu lékaři ve čtyřech letech diagnostikovali svalovou dystrofii.

JIRKU BAVÍ HISTORIE, PŘÍRODA I POČÍTAČE

Jirka je na vozíku a plně odkázaný na pomoc svých nejbližších.

„Nejde jenom o fyzickou zátěž, ale taky psychickou pro nás jako rodinu i pro Jirku. Jeho stav se bude dál zhoršovat, ale uděláme všechno pro to, aby se cítil dobře a nestrádal,“ popsala maminka Kateřina Orságová.

Jirka je chytrý kluk, čtvrtou třídu ukončil s vyznamenáním, baví ho historie, příroda, počítače a spousta dalších věcí.

 „Díky darům a finanční podpoře dobrých lidí můžu Jirkovi poskytnout věci, které bych si jako samoživitelka se třemi dětmi nemohla dovolit. Například různé rehabilitační pomůcky, výlety a věci, které mu vyplní jeho volný čas. Proto bych tímto všem chtěla poděkovat nejen za Jirku, ale i za sebe, že jste se zúčastnili,“ uzavřela maminka.

Text: Martin Mrlina, Valašský deník

Foto: Igor Haša