Exkurze do Prahy

Exkurze do Prahy
27. 05. 2024

V úterý 14. května jsme se s žáky 8. třídy vydali na exkurzi za krásami Prahy. Měli jsme před sebou čtyři dny plné pestrého programu. Ještě dopoledne jsme vyrazili na Pražský hrad na komentovanou prohlídku chrámu svatého Víta, Vojtěcha a Václava a také Vladislavského sálu. Některá nepřístupná místa jsou nám zpřístupněna. Proběhli jsme celým Hradem (Plečnikova vyhlídka, Zlatá ulička...) a seběhli do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, tam jsme se dověděli spoustu věcí a mohli si sednout do jednacího sálu. Vytvořili jsme novou vládu a předsednictvo. Pak jsme pokračovali kolem Lennonovy zdi na Kampu, kde jsme měli komentovanou prohlídku Werichovy vily. Odtamtud jsme vyjeli lanovkou na Petřín, většina z nás vyšla 299 schodů na rozhlednu a užila si krásný výhled na Prahu.

Ve středu jsme navštívili Valdštejnskou zahradu, Karlův most, Klementinum, Staré Město. V Národní muzeu jsme s lektorkou absolvovali program Na skok do 20. století, měli jsme také prostor na individuální prohlídku historické budovy. Odpoledne jsme se vzdělávali v České tiskové kanceláři, navštívili jsme sportovní redakci, velký úspěch slavil stroj na čištění obuvi. Večer patřil výborné interaktivní expozici s názvem Neviditelná výstava, zde nám byli průvodci nevidomí lidé.

Ve čtvrtek už nás pořádně bolely nohy, proto jsme vyrazili na Rašínovo nábřeží a lodí jsme dopluli do zoologické zahrady. S paní průvodkyní jsme se zaměřili na ohrožené druhy zvířat, kterým pražská zoo pomáhá přežít. Odpoledne jsme se přesunuli na Vyšehrad, skvělá interaktivní tříhodinová procházka se skvělým průvodcem zakončená úklidem na hřbitově.

Páteční dopoledne patřilo Národnímu technickému muzeu a odpoledne jsme se vydali přes Národní třídu a náměstí Václava Havla za kulturou na komentovanou prohlídku Národního divadla. Divadlo jsme prošli od základních kamenů až po střechu a už jsme se těšili na večerní představení. Vrátili jsme se do školy, všichni se krásně oblekli, svátečně naladili a vyrazili jsme zpět do Národního divadla na Krásku a zvíře. Nejrůznější emoce byly všude kolem nás i v nás. Nádherný zážitek přivedla k dokonalosti cukrová vata ve foyer, kterou si mohl vzít každý zdarma. Noční tramvají jsme projeli půlku Prahy a kochali se nádherně osvětlenými historickými budovami.

V sobotu už nás čekala dlouhá cesta domů. Všichni jsme se těšili na dobré jídlo a svoji postel. Celá exkurze byla fyzicky náročná, plná informací, ale i zábavy, legrace, krásných zážitků, kamarádství...