Přednáška těžba nerostných surovin

Přednáška těžba nerostných surovin
08. 06. 2023

Podruhé v tomto roce jsme přivítali na půdě školy střelmistra a specialistu ze vsetínské společnosti Austin Detonators Ing. Ondřeje Čermáka. Ještě před týdnem pracoval v uhelném dolu v Mosambiku (jihovýchodní Afrika) a přesto si stihl připravit poutavou přednášku o historii a současnosti těžby. Navázal tak na úspěšnou besedu z 1. pololetí, kde představil výrobní program vsetínské firmy Austin, která je součástí nadnárodní a rodinné společnosti z USA, jejíž historie sahá až do roku 1833. 

Žáci se dozvěděli, jak se dnes těží nejmodernějšími postupy, kilometry pod zemí, kde se dnes suroviny zpracovávají, obsluha rozsáhlých důlních děl je řízena počítačem a roboty řízenými stroji. Prohlédli jsem si počítačové simulace největšího dolu hlubinného dolu na měď na světě Oyu Tolgoi v Mongolsku. 

Také jsme si ukázali největší dosud aktivní lomy a těžební prostory v České republice a zopakovali jsme si, které suroviny jsou v České republice stále těženy. 

Poutavá a odborná prezentace všechny zaujala a věřím, že některé žáky inspirovala při výběr budoucí profese a možnosti zaměstnání ve vsetínské společnosti Austin Detonators.